Hoofdstuk 5: Kattenkwaaltjes

Kattenkwaaltjes

Natuurlijk heeft elke kat wel eens iets. Maar wat moet je daar aan doen en wanneer is het beslist noodzakelijk naar de dierenarts te gaan.

Welnu, wanneer je trouwe viervoeter niet helemaal normaal doet, ga dan in ieder geval naar de dierenarts of  vraag een advies via www.dierenartsonline.nl.

Het maakt een groot verschil of je alle nukken van je kat kent en hoe je hem weet te observeren.
Wanneer je hem regelmatig verzorgt en in de gaten houdt, zal het niet moeilijk vallen om te beslissen of diergeneeskundige hulp nodig is.

 

Abcessen

We doen er verstandig aan op dit onderwerp eens wat dieper in te gaan.

Onder een abces wordt verstaan: een meestal duidelijk begrensde ophoping van pus.

Abcessen zien we regelmatig bij katten, vooral in het voorjaar en we moeten het dan ook als een serieus probleem beschouwen.
Anders dan bijvoorbeeld bij mens en hond, zitten abcessen bij de kat dieper. Deze plaatsen die bij een vluchtig uitwendig onderzoek niet opvallen geven nu juist de problemen.

Oorzaken
Ondanks het grote natuurlijke weerstandsvermogen van de kat tegen allerlei infecties, zien we toch vaak abcessen optreden. Ze beginnen met een beschadiging van de huid, die geïnfecteerd raakt met bacteriën.

Alle katten dragen onder natuurlijke omstandigheden bacteriën bij zich. Onder andere bevinden deze zich in hun mond en zeker aan de tanden.
Dus wanneer een kat door een andere kat gebeten wordt of wanneer hij zijnbeschadigde huid likt komen de bacteriën naar binnen.
Typisch voor de kattenhuid is dat deze snel geneest en zo de infectie als het ware ‘opsluit’.
Nu kan zich gemakkelijk een abces vormen omdat deze bacteriën zich ontwikkelen en groeien zonder zuurstof hier op zijn best zijn!

Vooral zien we abcessen bij jonge katers aan de staartbasis.
Dit komt omdat volwassen katers de eigenaardigheid hebben hun ‘territorium’ te beschermen tegen allerlei indringers die ze dan in een vechtpartij vooral trachten te bijten en te slaan naar de geslachtsdelen, hun testikels dus! Vaak zie je dan ook abcessen in dat gebied en bij de staartinplant.

Katers markeren een bepaald gebied met plasjes urine. Dit gebied beschouwen ze dan als hun territorium en eventuele indringers lopen het risico in een fikse vechtpartij te belanden.

Het is verstandig na een flinke verwonding – dus ook een die niet echt zichtbaar is – de dierenarts te consulteren.
Die zal een injectie en een antibioticumkuur voorschrijven, zo mogelijk de wond(en) uitspoelen met een speciale vloeistof om zo de abcesvorming tegen te kunnen gaan.

Een doorgebroken abces moet ook door de dierenarts worden behandeld. De wond moet vooral nu gespoeld worden en ook nu wordt weer een antibioticumkuur voorgeschreven omdat de smetstoffen uit het abces anders gemakkelijk een bloedvergiftiging kunnen veroorzaken.

Kom je er niet uit? Bezoek onze website en we zullen proberen te helpen met advies via www.dierenartsonline.nl

Mondabcessenzie weleens bij oudere katten.
Ze zijn vaak het gevolg van een slecht gebit waardoor beschadigingen van het wangslijmvlies ontstaan en dan kunnen de abcessen ontstaan.

Symptomen
Een kat met een abces zal ter plaatse een zwelling hebben die warmer aanvoelt dan de omgeving.
Je voelt een zachte, weke massa die pijnlijk aanvoelt voor de kat.
Ze hebben koorts en vaak verdwijnt de eetlust en zijn ze wat apathisch.

Complicaties en bijverschijnselen
Verwaarloosde abcessen tasten de dieper gelegen weefsels aan. De infectie kan daardoor gemakkelijk in de bloedbaan terechtkomen en er treedt dus een bloedvergiftiging op. Nu kunnen hart, nieren en andere vitale organen aangetast worden. Doe je er niets aan dan zal dit het leven van de kat aanzienlijk verkorten.

Bijtwonden in de staart of potenveroorzaken vaak een botinfectie doordat de beet zo diep is dat het periost ofwel het beenvlies geraakt en geïnfecteerd wordt.
Deze infecties zijn moeilijk te behandelen, vaak is bij niet tijdig behandelen of ingrijpen een amputatie nodig!

Oorabcessenkunnen naar binnen doorbreken en het middenoor en daardoor de hersenvliezen aantasten.

Abcessen op plaatsten waar veel losse huiddelen zitten kunnen leiden tot ontstekingen van het onderhuidse weefsel, waardoor er een enorme uitbreiding van de abcederingen kan plaatsvinden.
Ook hier is de behandeling erg moeilijk en het wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt.

De behandeling
Vaak zien we bij de kat dat de abcessen uit zichzelf doorbreken. Hier komen dan grote hoeveelheden pus vrij. Helaas geneest de huid vaak weer snel en ontstaat er opnieuw een abces.
Het onderliggende weefsel is immers nog geïnfecteerd.
Er moet dus voor gezorgd worden dat de wond open blijft; hierdoor kan het zich vormende pus verdwijnen.

Na een gevecht is het zinvol direct een behandeling in te stellen om de beruchte abcesvorming te voorkomen.
Er komt bij dat een verse wond veel sneller en gemakkelijker geneest en er blijven kleinere littekens over.
Dus een snelle behandeling voorkomt veel leed!

 

Blaasklachten en plasmoeilijkheden

Vooral de kater is hiervoor berucht.
Gruis loopt vast in zijn urinebuis en hij zal langer dan normaal op de kattenbak zitten en klagelijk miauwen. De oorzaak hiervan is niet geheel duidelijk. Wanneer ze veel zitten te persen is het verstandig te denken aan een haarbalobstipatie in plaats van alleen op blaas of nieren acht te geven!
Hills, Leo en andere bekende firma’s hebben voor deze klachten het speciale gruisdieet en bij regelmatig terugkerende haarballen een Hairball Diet.
Een bezoek aan de dierenarts is gewenst of leg het probleem voor via onze website www.dierenartsonline.nl.

 

Haarbalobstipatie/verstopping

Je doet er verstandig aan regelmatig te controleren of je kat al dan niet problemen heeft met zijn ontlasting.
Door te weinig of onregelmatig te eten en het veelvuldig likken, kan zoveel haren in maag en darmen terecht doen komen dat zich daar een haarbal gaat vormen.
Zo’n haarbal is vaak de oorzaak van zeer ernstige verstoppingen, wanneer ze niet uitgebraakt worden.
Zodra je het idee hebt dat dit wel eens het geval kan zijn, moet je een laxerend dieet voorzetten of de dierenarts waarschuwen. Laxerend zijn de volgende voedingsmiddelen: paardenvlees, milt, olie van sardines, ongekookte eieren, volle melk, olijfolie en suikerwater.
Ook kun je Laxapast* of andere laxerende pasta’s gebruiken.
De oorzaak van het vele likken wordt wel eens gezocht in een mineralen gebrek. Het zou echter net zo goed mogelijk zijn dat een kat door het huiselijke milieu veel meer haren verliest en ze zo met het likken binnenkrijgt, dan onder natuurlijke omstandigheden.

 

Huidklachten

Deze kunnen vele oorzaken hebben. Je doet en goed aan dit door de dierenarts uit te laten zoeken in een zo vroeg mogelijk stadium.
Kale plekken kunnen immers net zo goed veroorzaakt worden door voedingsfouten als door een of andere ziekte of zelfs door schurftmijten.
Laboratoriumonderzoek is voor dit laatste noodzakelijk en daarvoor kun je bij de dierenarts terecht.

Veel klachten van de huid komen als gevolg van ontstoken anaalklieren. De irritatie begint dan achteraan, vaak boven de staart en gaat langzaamaan naar voren.
Op de website hebben we een uitgebreide bijlage over dit probleem.

 

Gebit

Ook katten kunnen last hebben van tandsteen.
Je moet daarom zo af en toe zijn gebit laten controleren. Is er werkelijk sprake van aanslag op tanden of kiezen, dan kan de dierenarts daar iets aan doen.
Ook wanneer de kat onaangenaam uit zijn mond riekt kan dit verholpen worden.
Een slecht gebit kan verstoppingen en haarbalobstipaties veroorzaken, dus voorzichtig ermee.

 

Een pil, hoe geef ik die?

Schrijft de dierenarts pillen voor, dan kun je deze het makkelijkst toedienen door ze in een stukje vlees te verstoppen.
Lukt dit niet en stribbelt hij erg tegen, wikkel hem dan stevig in een doek. Sper met je linkerhand zijn bekje open en stop met de rechter wijsvinger de eventueel wat vochtig gemaakte pil zover mogelijk achter op zijn tong.
Daarna maak je met je rechterhand strijkende bewegingen over de keelstreek, zodat je een slikreflex bij de kat opwekt. Hierbij kun je het beste zijn hoofd wat achterover houden, zodat zijn hals gestrekt is.

Ook kun je de dierenarts vragen smakelijke tabletten voor te schrijven. Dit gaat een stuk gemakkelijker, de kat zal ze zo opeten!

 

Een drankje; hoe geef ik dat?

Een erg zieke kat kan op den duur gemakkelijk uitdrogingsverschijnselen krijgen.
Een van de manieren om dit te voorkomen, is hem een drankje te geven.
Met een plastic injectiespuit (zonder naald) moet je proberen aan de zijkant van zijn bekje de vloeistof naar binnen te krijgen. Ga voorzichtig en rustig te werk, want het is niet de bedoeling dat ze zich verslikken!

Ongetwijfeld zal hij tegenstribbelen. Ter bescherming van jezelf, kunt je hem bij deze behandeling in een doek wikkelen. Houdt zijn hoofd achterover en sper met je vingers zijn bek open, zodat je het puntje van de injectiespuit tussen zijn tanden kunt duwen.

Natuurlijk kun je op deze manier ook vloeibare medicijnen toedienen, of wanneer je het een gemakkelijke methode vindt, is het mogelijk tabletten op te lossen in water door ze eerst stuk te wrijven en ze zo toe te dienen.

 

Katteninfectieziekten

Chlamydea en niesziekte
Tegen deze ziekte bestaat een goed vaccin.
Een jaarlijkse enting hiertegen is noodzakelijk.

Een gezonde kattenneus behoort vrij te zijn van alle ongerechtigheden.
Neusuitvloeiing is een van de symptomen van de niesziekte evenals gebrek aan eetlust, niezen, vuile ogen, koorts (40-41°C) en of diarree e.a.
Niesziekte is zeer besmettelijk voor andere katten en dient tijdig door de dierenarts behandeld te worden. Ze zijn dan binnen 14 dagen meestal weer de oude.

Kattenziekte
Kattenziekte zien we vooral bij jonge katten.
Net zoals tegen de niesziekte moet je de kat hiertegen laten inenten en wel voor het eerst op een leeftijd van 3 maanden.
Deze enting moet ook jaarlijks herhaald worden. De dierenarts stuurt je hiervoor een herinneringskaartje.
Gebrek aan eetlust, een ruwe vacht, braken, verstoppingen en later diarree die lang kan blijven bestaan zien we bij deze vaak dodelijke virusziekten.
Niezen en snotteren komt er bij een geval van niesziekte en/of chlamydea nog bij. In de meeste gevallen weigeren ze te drinken en te eten, waardoor ze snel uitdrogen. Ook deze ziekte is zeer besmettelijk.
Diergeneeskundige hulp is dan ook een vereiste. Via de website kunnen we ondersteuning en advies geven bij deze ernstige aandoeningen: www.dierenartsonline.nl, maar bezoek aan de dierenarts is noodzakelijk.

Leukemie
Dit is een veel voorkomende tumorziekte van de kat.

Katten besmet met het kattenleukemie virus komen helaas maar al te vaak voor. Ze hebben slechts 50% kans dit te overleven. Gelukkig is het kattenleukemie virus nog nooit bij de mens gevonden, het is dan ook niet aannemelijk dat een geïnfecteerde kat deze ziekte op de mens zal overbrengen.
Er bestaat een vaccin tegen deze ernstige ziekte, vraag ernaar bij de dierenarts.

Toxoplasmose
Hierover zijn al de nodige misverstanden ontstaan.

Wanneer je de volgende maatregelen in acht neemt hoef je je hier echt geen zorgen over te maken.
De kattenbak moet goed schoon gemaakt worden door niet-zwangere, volwassen personen.
De kattenbak moet met heet water worden uitgewassen, daar de infectieuze organismen die de toxoplasmose veroorzaken afsterven bij een temperatuur van 60°C.

Kinderzandbakken is voor katten verboden terrein. Dek ze af met een net of een deksel.
Zwangere vrouwen en jonge kinderen mogen geen rauw vlees eten of onvoldoende verhit vlees.
Zelfs het proeven van rauw gehakt is af te raden.

 

Koorts – de thermometer

Ernstige aandoeningen gaan meestal gepaard met een verhoging van de lichaamstemperatuur – koorts.

Wanneer je kat een suffe indruk maakt, lusteloos uit zijn ogen kijkt en er ziek uitziet, is het verstandig zijn temperatuur op te nemen.

Bij de dierenarts en dierenapotheek kun je eventueel een speciale thermometer bestellen voor katten.
De normale temperatuur van de kat is 38-39°C.

Natuurlijk moet je erom denken de thermometer voor het gebruik af te staan, maar een digitale thermometer is gemakkelijker en veiliger en is dit niet nodig.

Voordat je de thermometer inbrengt moet je deze insmeren met wat vaseline.
Een opgewonden kat kan enige verhoging hebben, die verder niet van belang is.
Dieren die een lange reis achter de rug hebben mogen een iets hogere lichaamstemperatuur hebben.
Consulteer de dierenarts als de temperatuur meer dan 1 graad verhoogd is.

 

Ogen

In ieder geval is dit iets waarmee je niet zelf moet dokteren. Dit is iets voor de dierenarts en hoe eerder je hem bezoekt des te beter.

Alhoewel het niet erg hygiënisch is, kun je in dit geval zijn oogjes beter niet schoonmaken. De dierenarts kan dan zelf zien wat en precies aan de hand is. Natuurlijk kun je het probleem voorleggen op onze website en kunnen we proberen ‘op afstand’ te helpen: www.dierenartsonline.nl.

 

Vergiftigingen

Een vergiftiging door een overmaat vit. A kan ontstaan door teveel lever te voeren aan de kat.
De kat hierdoor krijgt allerlei botaandoeningen. We zien een vreemde hoofdhouding en wanneer je hem betast op een plaats achter de achterhoofdsknobbel zal dit pijnlijk zijn. Ook zien we wel botnieuwvormingen en de gewrichten kunnen aangetast raken.

Verdenk je de kat ervan vergiftigd te zijn dan staat je het volgende te doen.
Probeer hem te laten braken door hem een theelepel zout te geven.
Is de huid aangetast door een of ander gif, gooi dan grote hoeveelheden water over het dier.

Daarna ga je zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Zo mogelijk moet je een restant van het opgegeten vergif en eventueel wat braaksel meenemen in een potje of doosje.

 

Wormen

Bij katten komen diverse ingewandswormen voor.
Rond de anus kunnen de zgn. rijstekorrels worden aangetroffen, dit zijn de ingedroogde delen van in de kat aanwezige lintwormen.
Ze worden overgebracht door de vlo, die door de kat ‘gevangen’ wordt.

Ook spoelwormen komen bij de kat voor enevenals jonge honden moeten kittens regelmatig behandeld worden.

Een worminfectie kan door de dierenarts vastgesteld worden door onderzoek van de ontlasting van de kat op wormeieren.

Heeft een kat een ernstige wormeninfectie, dan moet ook zijn conditie weer op peil gebracht worden met een optimale voeding zoals Hills en Leo ze op de markt brengen.

 

Advies?

Wilt u een advies of informatie? Klik dan hier.