Hoofdstuk 2: Keuze
Keuze
Voor veel mensen is het belangrijk of ze al dan niet in het bezit zijn van een raskat. Wanneer je voor deze keuze komt te staan is het verstandig hier wat meer lectuur over aan te schaffen. Onder het hoofdstuk literatuur en adressen en op de website www.dierenartsonline.nl worden enkele goede boeken beschreven waarbij je ook de Kattenencyclopedie* kunt vinden met een zeer goede beschrijving van alle kattenrassen.
Rassen
De raskatten kan men verdelen in twee categorieën: korthaar en langhaar katten. Binnen deze twee groepen zijn er vele rassen die erkend worden door de Fédération Internationale Feline d’Europe (FIFE), het overkoepelend orgaan van de diverse kattenverenigingen van alle landen van Europa.
Verschillende kleuren binnen een bepaald ras noemt men een variëteit of een kleurslag.
Voor al die rassen en variëteiten bestaan standaarden waaraan ze moeten voldoen willen ze door de FIFE erkend worden.
In feite is het zo, dat er nog steeds nieuwe rassen en variëteiten ontstaan. Fokkers hiervan vragen erkenning van dit ras bij hun vereniging. Valt de beslissing positief uit, dan wordt zijn standaard toegevoegd aan de bestaande standaarden en is er een nieuwe raskat ontstaan.
Dus kattenfokkersverenigingen erkennen een bepaald ras. Ten behoeve van het fokken en beoordelen hiervan stelt men bepaalde richtlijnen op, de zgn. ‘standaard’. Raskatten zijn dus dieren die behoren tot een door een vereniging erkend ras.
Huiskat
Wanneer we in het algemeen praten over de huiskat, hebben we het over de nakomelingen van de wilde kat. Hier gaat het er niet om of ze al dan niet erkend zijn, door wie dan ook. Ze hebben zich aangepast aan het samenleven met de mens en ze hebben zich meer of minder losgemaakt van hun wilde voorouders. Tegenwoordig komt een huiskat over de hele wereld voor.
Raskat
Mocht je besluiten tot de aanschaf van een raskat, dan is het goed je te realiseren dat ze vaak een speciale verzorging nodig hebben en bovendien betaal je al veel voor het beestje. Het is dus verstandig het geheel goed te overwegen. Misschien ben je nog in de gelegenheid een tentoonstelling te bezoeken en je goed voor te laten lichten door de mensen die veel ervaring hebben met katten in het algemeen of met een bepaald kattenras dat je juist aanspreekt.
Het gezonde kitten
Hierover wordt natuurlijk uitgebreider ingegaan in het Gezonde Kattenboek.
Bij het uitzoeken van een poesje zijn er nog enkele belangrijke zaken die je beslist goed voor ogen moet houden om optimaal plezier te kunnen beleven aan je nieuw verworven bezit.
Een kitten kan pas buiten zijn moeder op een leeftijd van ongeveer acht weken. Zo’n kitten en liefst ook zijn nestgenoten moet je goed onderzoeken voordat de beslissing valt.
Ze moeten schone, heldere oogjes hebben. Tranende ogen moeten al een waarschuwing zijn en het is niet verstandig uit zo’n nest zomaar ‘n keuze te doen.
De oortjes moeten mooi schoon zijn en mogen niet ruiken.
Je moet voorzichtig zijn hele lichaam aftasten op ruwe en/of harde plekken. Vooral wanneer een kitten wondjes heeft, een ruwe en wat dikke rode huid met veel kale plekken is het oppassen geblazen. Het kan hier gaan om een schimmel, een mijt en/of een ernstige wormeninfectie.
Het buikje van een gezonde kitten is rond en voelt stevig aan. Een te harde of te een slappe buik is fout; dit kan het gevolg zijn van een worminfectie of van de een of andere ziekte.
Natuurlijk kun je ook je dierenarts vragen te helpen bij het bepalen van de keuze.
De keuze
Wanneer alles naar volle tevredenheid is kun je een keuze doen.
Speel met een touwtje of een klosje en let erop welk kitten het actiefst en het slimst is. Natuurlijk kun je het treffen dat ze in een slaperige bui zijn, daarom moet je altijd meerdere keren een nest bezoeken om tot de uiteindelijke keus te kunnen komen.
Je doet er verstandig aan bij een vertrouwd adres een kitten te kopen. De eigenaar of fokker zal je dan met raad en daad kunnen bij staan. Via de Rasverenigingen kun je informatie inwinnen en die adressen kun je opzoeken op de website.
Ook kun je een poesje uitzoeken in het asiel.
Maar nogmaals, laat je niet te snel verleiden tot de aanschaf van een kater of poes. Het is een zeer trieste zaak wanneer het geheel op een teleurstelling zou uitdraaien.
Vaccinatie
Wanneer je kitten 3 maanden oud is, moet het ingeënt worden tegen de kattenziekte, niesziekte en de chlamydea – ervan uitgaande dat de eerste enting al bij de fokker is gedaan – evenals de wormkuren.
Vaccineren tegen leucose kan maar wordt niet standaard gedaan.
Je kunt je dierenarts dan meteen vragen of hij het diertje van top tot teen wil onderzoeken. Over het algemeen zal hij ook een extra wormkuur voorgeschreven krijgen, die meestal gratis wordt verstrekt bij de enting.
De eerste kennismaking
Een kitten moet je rustig aan zijn nieuwe omgeving laten wennen.
Tijdens de verkenningstocht door zijn nieuwe huis kun je hem het beste vergezellen, want ook aan jou moet hij wennen.
Je moet veel met hem praten, zodat hij je stembuigingen leert onderkennen.
De eerste nacht
In bet begin kun je hem een warme kruik geven of een wekker onder zijn kussen, die de warmte en de hartslag van zijn broertjes en zusjes vervangt.
Hij wil natuurlijk graag vertroeteld worden, maar haal hem nooit aan tegen zijn wil. Je moet goed beseffen, dat bij veel slaap nodig heeft. Het is dan ook verstandig een vaste plaats in huis te reserveren, waar hij niet door jezelf of de kinderen gestoord kan worden.
De kinderen
Een kitten mag je nooit beschouwen als een stuk speelgoed. Kinderen die bij toeval eens een schrammetje oplopen kunnen het best zelf uitgelokt hebben. Een kat heeft nu eenmaal karakter en laat niet makkelijk met zich sollen.
Als hij tegenstribbelt moet je de kinderen dan ook leren hem met rust te laten.
De poezennaam
Het is verstandig je poes een naam te geven.
In deze naam moet een duidelijke klinker hoorbaar zijn. Namen als Karel en Sientje doen het nog steeds prima maar aan Snoopy of Romario is niet ook verkeerd!
Vooral de ‘oe’, de ‘a’ en de ‘ie’ zijn over een grote afstand duidelijk te horen.
Opvoeding
Wanneer we het willen hebben over de opvoeding van een kitten, is het goed eerst wat te zeggen over de sociale ontwikkeling. In het algemeen kunnen we stellen dat de verschillende huisdieren er specifieke gedragspatronen op na houden ten opzichte van hun eigen soortgenoten en ten opzichte van andere levende wezens. Veel van deze gedragspatronen zijn goed bestudeerd bij onze huisdieren maar ook bij de in het wild levende dieren. Daar verschillende gedragingen van dieren soms niet begrepen worden of verkeerd worden uitgelegd zullen we enkele basisbegrippen over deze gedragspatronen eens wat nader bekijken. meer >>
Advies?
Wilt u een advies of informatie?
meer >>